
De lente komt eraan!
Vandaag wil ik het graag met je hebben over deze periode van het jaar. Het is nog winter maar eigenlijk bijna niet meer. En het is bijna lente, maar nog niet helemaal. We zitten in een overgangsfase, een transitiemoment tussen het oude dat wij bijna niet meer nodig hebben, de winter, en het nieuwe, de lente, die er bijna aan komt, maar waarvoor we nog even geduld moeten hebben.
Als je om je heen kijkt, zie je dat de natuur al klaar staat om te groeien en te bloeien. Hier en daar kun je al genieten van de witte en roze bloesems aan de kant van de weg of in de tuinen waar je langs loopt of fietst. De planten wachten rustig en geduldig af tot het moment waarop de zon krachtiger wordt en zijn warmte aan hen kan geven. De warmte van de zon, het vuur element (Pitta dosha), is wat de natuur en wat wij, als mens, nodig hebben om te ontwaken en herboren te worden. Het vuur geeft ons de kracht om te groeien, van kind naar volwassen, maar ook de kracht om te transformeren, te verwerken en te verteren. Het verteren van voedsel en van gedachten en emoties.
Het vuurelement helpt ons lichaam reinigen en detoxen. Het zuiveren van ons lichaam en onze geest van gifstoffen is een boeiend thema voor de lente, waar Ayurveda zich veel mee bezig houdt. Want een rein en schoon lichaam is het synoniem van gezondheid en van een langer en blij leven.
Ayurveda heeft veel rituelen en reinigingshandelingen die je kunt doen om je lichaam grondig te reinigen. Maar dit vraagt veel discipline en inzet, dus we beginnen vanuit de basis. Daarom wil ik het vandaag graag met jou hebben over kruiden en specerijen die je in je voedsel kunt gebruiken.
Kruiden en specerijen verrijken, volgens Ayurveda, de smaak van je maaltijd. Dit zijn natuurlijke smaakmakers die jouw maaltijd niet alleen aantrekkelijker maken, maar die je ook een gevoel van voldoening geven. Waardoor je minder snel zin krijgt om wat te eten. En, heel belangrijk, kruiden zorgen dat het voedsel dat je inneemt goed verteerd wordt. Ayurveda gebruikt een aantal kruiden en specerijen die jouw spijsverteringsvuur (Agni) ondersteunen en krachtiger maken voor een optimale vertering. Kruiden en specerijen hebben verder ieder zijn eigen therapeutische werking waardoor ze bij specifieke klachten ingezet kunnen worden door Ayurveda.
Nu in deze periode vóór de lente, en zeker straks als de lente aangebroken is, krijgen we te maken met een verhoging van de elementen aarde en water (Kapha dosha). De natuur is vochtig en zwaar. De natuur heeft deze guna’s, of kwaliteiten, hard nodig voor haar eigen groei en bloei. Aarde schept de materie en water geeft verbinding en houvast aan de materie.
Wat doet een verhoging van Kapha dosha met ons? Wij kunnen nu fysieke, mentale en emotionele zwaarte ervaren, traagheid, moeheid, luiheid, stagnatie, lusteloosheid, negativiteit. Fysiek kunnen we last krijgen van het vasthouden van vocht, last van een beetje overgewicht en van ophoping van afvalstoffen.
Hoe kunnen we ons weer licht, fit, energiek en beweeglijk voelen?
We kunnen onszelf reinigen. De zware afvalstoffen van de winter verwijderen uit ons lichaam. Hier komen dan een aantal kruiden en specerijen goed van pas:
🔸gember
🔸zwarte peper
🔸fenegriek
🔸mosterdzaad
🔸komijn
🔸kurkuma
🔸koriander
🔸kaneel
Elk van deze heeft bepaalde eigenschappen, die ik nu niet één voor één ga noemen, maar ze bevatten allemaal de kwaliteiten van warmte (Pitta dosha, het vuur element) en lichtheid (Vata dosha, het lucht element), die we nodig hebben om ons niet meer zwaar en traag te voelen. En deze helpen ons bij het bereiken van ons doel: ons reinigen en detoxen door onze spijsverteringskracht te verhogen. Dit verbrandt de opgehoopte afvalstoffen die dan via de stoelgang en plassen of door je lymfestelsel verwijderd worden.
Hoe gebruik je ze?
Op de Ayurvedische manier: laat ze in ghee of kokosolie in een pan meebakken. Ghee is geklaarde boter. Die kun je kant en klaar kopen of zelf maken. Als je mosterdzaad gebruikt, moet je deze eerst even laten knisperen in je pan met het vet. Voeg dan je groenten erbij en laat deze samen bakken tot ze gaar zijn. Dit kun je bijvoorbeeld met rijst serveren of met andere granen. Maar ook als bijgerecht kun je het eten. Je kunt een paar van de kruiden uit deze groep kiezen en gebruiken, om te beginnen. Als je niet gewend bent aan kruiden, zal het wel even wennen zijn. Ga experimenteren. Daar is de lente ook voor. Een nieuw creatief begin. En nieuwe smaken. Verras jezelf en je gezin. Je hoeft natuurlijk (nog) niet per se Ayurvedische gerechten te koken om deze kruiden te kunnen gebruiken. Deze kun je goed aan je eigen eten toevoegen.
Er zijn wel veel Ayurvedische recepten die je kunt leren klaarmaken. Deze smaken verrukkelijk en zijn erg gezond. Maar dit is weer een thema voor een volgende ‘zondagse afspraak’.
Ik wens jou een fijne zondag en als je vragen hebt stel deze gerust in de groep.
Namasté yogi.
Silvia
🙏💚