We gaan nu verder met een tweede tip of aspect waar je rekening mee zou moeten houden als je in balans wilt blijven in de zomer.
Zoals ik al verteld heb in Deel 1 kan Pitta (bestaand uit het element vuur plus een beetje water en lucht) makkelijk uit balans raken in de zomer. De klachten die je dan zou kunnen krijgen bij een verhoogde Pitta zijn brandend maagzuur, overmatig zweten, veel dorst, huidirritaties, een slechte zurige adem en noem maar op. Dit kan zeker gebeuren als je Pitta verhogend voedsel eet.
Let op je voeding!
Het voedsel dat je iedere dag tot je neemt in de zomer zou mild, licht en verfrissend (hier bedoel ik niet koud) moeten zijn. Voedsel wat je spijsvertering bevordert en op geen enkele manier belast. In de zomer hoef je niet echt veel te eten, geen grote porties. Misschien heb je ook minder hongergevoel uit jezelf. Dit komt door het feit dat onze agni, ons spijsverteringsvuur, minder krachtig is in de zomer terwijl de kracht van de zon, gek genoeg, toeneemt in de natuur. Dus in dit geval geldt niet het gezegde: ‘zo binnen, zo buiten 😉’. Maar het is wel een zegen dat de zon zo sterk en krachtig is in de zomer. Want, naast het voedsel dat je neemt via je mond, is er ook het voedsel dat je krijgt van de zon via je huid en je ogen. De zon is een belangrijke voedingsbron en als je genoeg buiten bent en wat zonnestralen op je huid laat komen, neem je ook voedsel op.
Wat kan je eten?
Granen zijn een uitstekende basis voor je dagelijkse eetpatroon. Deze hebben een milde en zoete smaak in zich die jou voedt en de vertering licht maakt. Gebruik bij voorkeur volkoren of halvolkoren rijst (mijn favoriete), gerst, haver, quinoa. Rijst, haver en quinoa bevatten ook geen gluten. Want ook als je geen glutenallergie hebt, is het fijner voor je darmen als je niet al teveel gluten tot je neemt. Gluten plakt aan je darmwanden en dit is niet zo ideaal voor de gezondheid van je darmen.
Groenten zouden ook een belangrijke deel van je dagelijkse maaltijd moeten zijn. Varieer veel met soorten groenten en vooral kook ze. Geen rauwe groenten. Deze zijn moeilijk verteerbaar en creëren afvalstoffen in je lichaam. Het is ideaal om verse groenten van het seizoen te eten en groenten die vanuit je omgeving komen.
Plantaardige eiwitten, ook voor de niet-vegetariërs onder ons, zijn onmisbaar. Deze zijn een goede en stevige voedingsstof die onze spijsvertering goed laat werken en gezond houdt. Deze helpen ook aan een gezonde opbouw van het lichaamsweefsel. Linzen of mung dal zijn mijn favorieten, want deze zijn lichter te verteren in vergelijking met andere peulvruchten en geven niet zoveel luchtproblemen in je darmen. Wel wat uurtjes laten weken voordat je ze kookt.
Gebruik kokosolie om te bakken. Kokosolie is een licht, zoet en verkoelend vet dat erg geschikt is voor de zomer.
En nu mijn favorieten: kruiden en specerijen. Deze zijn ook onmisbaar bij het voorbereiden van je maaltijd. In de zomer kan je zachtere specerijen gebruiken met een wat zoetere smaak zoals komijn, anijs en venkel. Koriander(poeder) is ook heel goed. Deze specerijen helpen je spijsvertering een handje mee en geven je een gevoel van verlichting van de hitte van het vuur. Ook fijn om aromatische kruiden (vers of gedroogd) aan je voedsel toe te voegen zoals: munt (lekker verfrissend), basilicum, peterselie, oregano, salie, rozemarijn, tijm. Leer spelen met deze kruiden en specerijen want deze maken je maaltijd een feest qua smaak en ook goed verteerbaar, beter opneembaar en lichter en verfrissend in de zomer.
Nog wat tips voor je zomerse maaltijden om Pitta in balans te houden of te brengen:
– Eet het meest vóór 14 uur omdat van 10 tot 14 uur je spijsverteringsvuur het sterkst is van de hele dag. Zo wordt je maaltijd goed verteerd.
– Vermijd koude drank en voedsel uit de koelkast, want deze doven het vuur van je spijsvertering. Als je koude drank neemt of een ijsje eet, ervaar je eerst misschien verfrissing maar daarna wordt je lichaam van binnen nog warmer dan daarvoor.
– Vermijd ook te warme drank en voedsel. En ook scherp eten. Deze verhogen nog meer het vuurelement.
– Eet voedsel en drink vloeistoffen die op kamertemperatuur zijn.
– Vermijd te zout eten, zuur en gefrituurde voeding, dit verhoogt ook Pitta.
– Je kan wel sappige en zoete vruchten eten (wel met mate) zoals mango, (water)meloen of vruchten die je in de zomer vindt. Eet deze dan buiten de maaltijd als tussendoortje.
– Neem kleinere porties.
Dat waren de tips over de ideale voeding in de zomer. Heb je vragen dan hoor ik ze graag.
Veel plezier met koken in de zomer, geniet ervan, gebruik je creativiteit volop en durf nieuwe smaken te proberen.
Tot gauw met deel 3.
Namasté,
Silvia
🫶🌅🙏