Wat kan je eten in de lente? (Detoxen – deel 4)

Detoxen van je lichaam en geest (deel 4)

Je eetpatroon
Wat kan je eten om in balans te blijven in de lente?
Ayurveda helpt jou bij de juiste keuze van voeding, smaak, kruiden & specerijen.

Wat je eet heeft invloed op de vijf elementen (aarde, water, vuur, lucht en ether). Dit betekent dat, wat je tot je neemt, de eigenschappen van de elementen kan verhogen of verminderen.

Omdat wij de elementen altijd in balans willen hebben om gezond te blijven of te worden, houden we rekening met het huidige seizoen. Nu zijn we in de lente waarin we smaken en kruiden nodig hebben die de overmaat van aarde en water verminderen. Aarde en water zijn de twee elementen van de vijf die dit seizoen heersen en leiden. Ieder seizoen wordt beheerst door verschillende elementen en dit komt steeds terug, ieder jaar weer. Dit zijn de cycli van de natuur.

We willen de werking van aarde en water in ons kalmeren. Ze veroorzaken dat vervelend fenomeen in ons dat toxines wordt genoemd. Die giftige stoffen die in jou stagneren.

Aarde en water zijn de twee elementen die voor het onderhouden van de materie zorgen. In de lente helpen deze twee elementen de planten om weer te bloeien en te groeien met nieuwe bladeren, en later in de zomer, met vruchten. Wat de mens betreft zijn aarde en water het bestanddeel van al die weefsellagen die ons lichaam vormen. Ze zijn bindend en ze geven structuur en gewicht. Naast het weefsel bouwen ze onze cellen en gewrichten.

De guna’s, of de eigenschappen, van aarde en water zijn: zwaar, koud, vochtig, langzaam, stabiel, troebel en grof. Omdat deze eigenschappen, op dit moment van het jaar, in overmaat aanwezig zijn, moeten we eigenschappen ertegenaan zetten die een tegengestelde werking hebben. We kunnen ons nu moe, traag, slaperig, zwaar, vol en niet stromend voelen door de invloed van aarde en water. Het goede en geschikte voedsel kan ons hierbij helpen. Ayurveda adviseert ons om voedsel te eten dat de smaken bitter, wrang en een beetje scherp bevat. Dit voedsel draagt de eigenschappen in zich van de elementen vuur en lucht: deze laten warmte of hitte en lichtheid in ons bewegen.

Wat doen meer warmte en lichtheid met ons? Deze maken ons wakker en ze verhogen weer ons verminderde energieniveau zodat we weer actief en vrolijk worden. Onze spijsvertering wordt daardoor lichter en krachtiger en verbrandt zo makkelijker de toxines die ons, als het ware, lastig vallen. Alles wat vast zit, wordt weer vloeibaar en beweeglijk gemaakt zodat je bloed en je lymfe weer goed gaan stromen. Onze vertroebelde geest wordt weer helder en snel.

Welk voedsel is bitter, wrang en licht scherp?
– Qua kruiden/specerijen kan je gember, kardemom, kurkuma, zwarte peper (met mate voor de vurigen, de Pitta’s onder ons) en fenegriek gebruiken. Bak dan deze kruiden in kokosvet en voeg je groenten eraan toe. Laat deze gaar doorkoken.
– Qua groenten kun je denken aan witlof, broccoli, bloemkool, spinazie, paksoi, gele linzen (of mungbonen), courgette, olijven enzovoort.

Welk voedsel kan je beter vermijden?  
– Koud en rauw voedsel. Dit geldt niet alleen in de lente, maar altijd. Volgens Ayurveda moet je je voedsel laten doorkoken en pruttelen want rauw voedsel kun je niet verteren: hierdoor krijg je veel afvalstoffen en kan je ook vaker verkouden van worden. Slijm produceren is een manier van je lichaam om afvalstoffen kwijt proberen te raken. Slijmvorming is echter een teken van een verhoging van aarde en water (Kapha dosha).  

– Voedsel met zoete smaak. Dit veroorzaakt ook een verhoging van aarde en water. Wat je verder ook beter kan vermijden zijn zeker producten zoals suiker en geraffineerd meel, die je eigenlijk helemaal uit je dieet kan verbannen.

Klinkt een beetje streng allemaal hé😉. Maar als je deze tips kan volgen dan kan je ook je leven stap voor stap veranderen en vooral verbeteren. Dit is de moeite waard hoor.  

Nou, dit was het weer voor deze week. Je hebt nu nog meer info en kennis gekregen om je eigen te maken. Zoals je kan merken heeft Ayurveda een heel andere kijk op de voeding en sowieso op het leven. Het is mij wat jaartjes gekost om eraan te wennen en vooral om erachter te komen wat bij mij echt past.

Met deze algemene info kun je alvast in aanraking komen met de fantastische wereld van de ayurvedische geneeswijze en zijn principes concreet toepassen in je leven. Maar heb je bijzondere behoeftes of klachten en wil je een persoonlijk advies over de beste voeding voor jou? App mij dan voor een ayurvedisch consult. Je bent welkom!

Het ga jullie goed, lieve zielen.

Namasté,
Silvia
🙏💚