In de lente ondergaat ons lichaam een natuurlijk proces van zuivering en vernieuwing. De lente is een nieuw begin dat ons uitnodigt om onszelf te transformeren en te regenereren. Grijp deze kans en steun dit zuiveringsproces met de goede en geschikte voeding.
Ayurveda raadt aan om alle smaken te gebruiken bij de bereiding van iedere maaltijd, omdat dit een gevoel van voldoening en verzadiging in je maag en geest geeft. Deze smaken, die zoet, zout, zuur, bitter, scherp en wrang zijn, zijn verbonden met de 5 elementen (aarde, water, vuur, lucht en ether) en met hun eigenschappen. In de lente kan je alle smaken in je bord terug laten komen, doormiddel van de kruiden, specerijen en de voedingsmiddelen waarmee je kookt, met een voorkeur voor bittere, wrange en scherpe smaken. Deze hebben de kwaliteiten van de elementen lucht en vuur in zich en brengen lichtheid, droogte en warmte in ons lichaam. Allemaal kwaliteiten die we juist nodig hebben om de zwaarte, vochtigheid en koelte van de in dit seizoen verhoogde elementen aarde en water te verlagen. Deze smaken stimuleren ons lichaam en helpen onze spijsvertering en onze stofwisseling, die trager zijn geworden in de winter, om in beweging te komen en om sneller te werken. Het vuur mag weer branden in onze tempel (ons lichaam) 😉.
Een geschikt en ook super lekker recept dat de ‘lentevriendelijke’ smaken bevat die ik hierboven noemde, is Gobhi Masala. Dit is een recept uit India.
Hierbij geef ik je de versie van dit recept van Lies Ameeuw, afkomstig uit haar boek ‘Ayurveda kookboek, voor wie gezond en bewust wil leven’. Een echte aanrader.Recept: ‘Bloemkool-broccolischotel met tomaat en kokosmelk
(recept in de bijlage)
Dit recept heb ik gebruikt bij de bereiding van de maaltijd ter gelegenheid van OnzeYogaDag vorig maand.
Nou, lekker aan de gang met dit recept nu. Succes.
Namasté,
Silvia
🌷🏵️😋💚🙏